top of page

Чи потрібно тонувати ґрунт-фарбу під нанесення декоративних штукатурок?

Підготовка стін під нанесення декоративної штукатурки – кропіткий процес, який вважається обов'язковим та вкрай необхідним. Досвідчені майстри рекомендують використовувати для цього спеціальну ґрунт-фарбу, завдання якої полягає в попередній обробці основи.


Це знадобиться для досягнення відразу кількох завдань:

· зміцнення поверхні стіни;

· збільшення початкових показників адгезії.



Залежно від особливостей складу ґрунт-фарби розрізняють різні види для застосування на поверхнях з бетону, гіпсу, шпаклівки, штукатурки та інше. Наприклад, для тонкошарових декоративних штукатурок слід застосовувати дрібнозернисті ґрунт-фарби, які обов'язково потрібно тонувати.

Такі фарби випускаються у продаж у білому кольорі. Однак тонування повинно здійснюватися в колір декоративної штукатурки, щоб уникнути небажаних просвітів. В іншому випадку буде видно нижній шар, що негативно позначається на якості проведених ремонтних робіт. Тому тонувати потрібно із застосуванням спеціальних пігментних паст. Винятком із правил є ситуації, коли фінішне покриття буде білого кольору.


Особливості нанесення ґрунт-фарби на поверхню


Починати процес нанесення попередньо тонованої ґрунт-фарби потрібно з підготовки поверхні, яка має бути сухою, міцною, без жирних/брудних слідів та інших забруднень.

Після цього майстер розпочинає виконання запланованих робіт:

1. Перед нанесенням ґрунт-фарбу перемішують, щоб добитися однорідної консистенції.

2. Відбувається тонування ґрунт-фарби в колір подальшого декоративного покриття.

3. Наносити ґрунт-фарбу рекомендується пензлем або валиком за один підхід.

Пам'ятайте, що ґрунтовку не варто розбавляти водою, використовувати для її нанесення різні підручні засоби та інструменти.

4. Повне висихання ґрунтовки здійснюється протягом 3-4 годин. Тільки після цього можна приступати до виконання таких завдань: наприклад, нанесення декоративної штукатурки.

Щоб перевірити поверхню на міцність після нанесення ґрунт-фарби, достатньо провести акуратно ребром металевої терки.

Видалити засохлі плями від ґрунтовки можна за допомогою розчинника, а якщо плями ще не встигли засохнути, тоді слід скористатися м'якою ганчіркою (губкою) та звичайною водою.


Причини використовувати ґрунт-фарбу


Ґрунт-фарба є незамінним шаром перед нанесенням декоративної штукатурки. З метою створення ідеально гладкої поверхні з насиченим відтінком кольору, використовують ґрунт-фарбу в тон штукатурки. Завдяки різноманітним пігментам на сучасному ринку, вдасться підібрати найбільш підходящий тон під обрану штукатурку.

При цьому якісна ґрунт-фарба має наступний список корисних властивостей:

· Високі показники паропроникності, що дозволяє поверхні стін «дихати» навіть під шаром інших оздоблювальних матеріалів.

· Можливість швидкого та ефективного тонування під колір фінішного покриття.

· Поліпшені показники адгезії з основою.

· Зменшення здібностей стіни або іншої основи вбирати вологу.

· Високий рівень безпеки, екологічність, а отже, ґрунт-фарби можна застосовувати для житлових приміщень.

· Ґрунт-фарбавиключає просвічування кольору основи через декоративну штукатурку.


Остання властивість безпосередньо залежить від того, наскільки вдало була виконана процедура тонування ґрунт-фарби. В результаті вдасться отримати насичений і яскравий відтінок кольору, через який не будуть помітні різні дефекти поверхні стіни. Таким чином, важливо придбати відповідну ґрунт-фарбу білого кольору з необхідними пігментами для самостійного тонування, або замовити тонування продукції в точці продажу. Також варто зауважити, якщо ви утеплили стіни і не встигаєте нанести декоративну штукатурку - обов’язково потрібно нанести хоча б грунт-фарбу, для так званої «консервації» системи утеплення і запобігання розтріскування клейової суміші.

5 переглядів0 коментарів
bottom of page