top of page

Як доглядати за декоративною штукатуркою на фасаді

Оновлено: 13 лист. 2023 р.

Декоративна штукатурка вважається одним із найвигідніших і популярних рішень для облицювання фасадної частини будівель. Перевага застосування полягає у величезній різноманітності фактур, а тому вдасться створити реалістичну імітацію різних натуральних поверхонь:

  • камінь;

  • деревина;

  • метал;

  • бетон та багато іншого.

Крім різноманітних фактур, до уваги власників будинків запропонована широка палітра кольорів, здатна задовольнити запити навіть найвибагливіших споживачів.


Сьогодні декоративна штукатурка відноситься до списку ідеальних фінішних покриттів, які використовуються після встановлення систем утеплення, створених на основі мінеральної вати, пінополістиролу та інше. Шар покриття характеризується водонепроникністю, паропроникністю, а деякі види стійкі до пилу, бруду, УФ-променів та різних хімічних реагентів. Однак виникає дуже логічне питання: чи потребує декоративна фасадна штукатурка особливого догляду?


Корисні поради

Перша вимога, про яку потрібно пам'ятати ще на етапі оздоблення фасаду будівлі – у складі якісної фасадної декоративної штукатурки обов'язково повинні бути присутніми гідрофобні елементи. В результаті в майбутньому фасад можна буде мити, а оброблена поверхня матиме необхідний водовідштовхувальний ефект.

При нанесенні штукатурки слід звернути увагу на фактуру. У цьому випадку діє наступне правило: чим рельєфніша поверхня, тим складнішим за нею буде подальший догляд. Тому, якщо ви бажаєте, щоб фасад будинку зберіг привабливий зовнішній вигляд на довгі роки, варто відмовитися від декоративних штукатурок, у складі яких є великофракційні добавки.

Вологе чищення оштукатуреного фасаду

Здійснювати миття фасаду потрібно 1-2 рази на рік по мірі забруднення поверхні. Оптимальні сезони для вологого очищення – весна та/або осінь. Найкраще такі роботи виконувати в сонячну погоду, в умовах плюсової температури, щоб вода на фасаді не перетворювалася на лід.

Для локального чищення фасаду потрібно підготувати стандартний набір:

  • звичайна вода кімнатної температури;

  • чиста автомобільна губка, побутові губки чи малярський валик.

Для очищення фасаду в повному об’ємі використовують:

  • побутові мийки високого тиску

  • спеціалізовані миючі засоби

Також можна скористатися побутовими миючими засобами, що очищають, у складі яких повинні бути відсутні агресивні компоненти. В іншому випадку високий ризик пошкодити пігментну основу декоративної штукатурки, що призведе до появи плям на всьому фасаді.

Якщо потрібно очистити брудний фасад, догляд за яким не проводили протягом тривалого проміжку часу, можна скористатися спеціалізованою хімією для чистки фасадів будівель.


Відновлення фасадної штукатурки

Якщо фасад був настільки забруднений, що звичайне вологе очищення не допомагає позбутися візуальних дефектів, тоді потрібно пофарбувати поверхню.

Але перед цим варто виконати кілька важливих етапів:

  1. Проводиться вологе очищення настільки, наскільки можна позбутися від бруду, пилу та інших плям.

  2. Після висихання поверхню покривають ґрунтовкою, яка виконує кілька корисних дій – дезінфекція, зміцнення, гарантія чудової адгезії для інших матеріалів, що будуть використані надалі.

Після висихання шару ґрунтовки на поверхню фасаду наносять спеціальну фарбу. Бажано вибирати фасадну фарбу, яка була виготовлена на однаковій базі, що й декоративна штукатурка., але краще застосовувати фарби на основі силіконового в’яжучого, дані продукти забезпечать довгий захист від впливу агресивного навколишнього середовища, впливу води, УФ-випромінювання та ін. Причому фарбу найкраще наносити у два шари (другий шар наносять після повноцінного висихання першого шару).


7 переглядів0 коментарів
bottom of page