top of page

Фактури фасадних декоративних штукатурок, їх відмінності, плюси та мінуси

Декоративні штукатурки відрізняються великою різноманітністю відтінків кольорів, їх прийнято розрізняти за фактурою, набором компонентів у складі. Завдяки різноманітності фактур, вдається досягти певного ефекту, створити інтер'єр або екстер’єр своєї мрії у будь-якому приміщенні.


Короїд, Баранець, Венеціанська штукатурки
Фактури фасадних декоративних штукатурок

Основні види фактур фасадних штукатурок:

· «Короїд». Представлена фактура вважається чудовою імітацією деревної кори. Особливість цієї штукатурки полягає в можливості змінювати напрямок зерна, який може бути розташований вертикально або горизонтально. У окремих ситуаціях можливий варіант розташування зерна круговими рухами.

· «Баранець». Таке покриття відрізняється рівномірними та фактурними шарами, які формуються за допомогою щільно розташованих між собою частинок. При цьому всі частинки мають однаковий розмір. У продажу можна зустріти дрібнозернисті фракції з частинками близько 1,5 мм або крупнозернисті, в яких зерна зустрічаються до 3 мм.

· «Венеціанська». Ще один популярний вид штукатурки, яка здебільшого є реалістичною імітацією мармуру. З її допомогою вдасться створити ідеально гладке, однорідне покриття.

На сьогоднішній день вибір споживачів не обмежується кількома варіантами фактур. Підбираючи різні штукатурки за фактурою, експериментуючи зі способами їх нанесення на поверхню, вдасться досягти неймовірних змін у дизайні інтер'єру.


Основні відмінності фактур

Одними з найпопулярніших і затребуваних фактур прийнято вважати «Баранець» та «Короїд». Однак перед покупкою слід ознайомитися з основними відмінностями цих фактур, щоб не поплутати їх між собою.

Наприклад, «Баранець» допомагає ефектно замаскувати різні недоліки, які були отримані в процесі шпаклівки/армування. Ще одна важлива відмінність – матеріал легко наноситься, не вимагаючи особливих навичок.

«Короїд» відрізняється всілякими експлуатаційними характеристиками, які залежать від складу (набору компонентів), компанії-виробника. При цьому варто пам'ятати важливе правило: чим більша фракція, тим більша витрата штукатурки. Це важливо врахувати у процесі вибору матеріалу для виконання запланованих ремонтних робіт. Але при використанні великофракційних сумішей вдається досягти помітних рельєфних доріжок, яскраво виражених ліній на стінах.


Переваги та недоліки

Розбираючись з тим, яку фактуру вибрати, необхідно ознайомитися не лише з перевагами декоративної штукатурки, але й вивчити деякі недоліки:

· «Короїд» відрізняється яскраво вираженою фактурою, а це означає, що поверхня піддається різним забрудненням. Це особливо важливо знати при виборі даної фактури для зовнішніх робіт: бруд та пил забивається у щілини, що призводить до регулярного миття фасаду.

· У порівнянні з «Короїдом», «Баранець» забруднюється набагато менше. Навіть у разі забруднення така поверхня набагато легше та швидше відмивається від бруду із застосуванням води або навіть сильного напору повітря.

Обидва види фактур мають безліч загальних незаперечних переваг, серед яких варто відзначити стійкість до механічних пошкоджень. Крім того, якісна фактура наділена високим рівнем еластичності, за рахунок чого на поверхні рідко утворюються тріщини та відбуваються інші деформації у процесі експлуатації. Ще варто відмітити додатковий захист від прямих УФ-променів, який гарантує збереження насиченого відтінку кольору протягом тривалого часу.

10 переглядів0 коментарів
bottom of page