top of page

Плюси та мінуси темних кольорів на фасаді

Вибір певного кольору для фасадної частини будинку – один із найбільш відповідальних та важливих кроків. Рекомендується протестувати колір в умовах різного освітлення, щоб бути точно впевненим у тому, що даний відтінок виглядає саме так, як ви його собі уявляєте. Найкраще пофарбувати невелику ділянку, щоб простежити: як цей відтінок виглядатиме вранці, вдень при сонячному світлі та у вечірній час.


Плюси та мінуси темних кольорів фарби на фасаді
Темні кольори фасадів

Останнім часом все більше власників будинків віддають перевагу темним фасадам, які відрізняються яскравим і модним ефектом. Вони завжди в моді, вважаються сучасними, затребуваними та відносяться до знаменитого «неостилю». Але перед тим як пофарбувати фасад у темні кольори, фарбу тестують на невеликих ділянках поверхні. Це допоможе зрозуміти, як обраний відтінок буде комбінуватися з усіма іншими кольорами, які є в екстер'єрі.


Проте темні фарби для фасаду – це завжди спірне питання. Одні вважають, що таке рішення надає поверхні деякої загадковості, своєрідної гостроти та графіки, а інші дотримуються думки, що це нудно та непомітно. Тому важливо розібратися з усіма «за» та «проти», щоб зробити правильний вибір.


Переваги використання темних відтінків для фасаду

Серед важливих переваг варто відзначити такі особливості та характеристики:

  • Популярність, затребуваність темних фасадів, які приковують до себе погляди оточуючих. На тлі звичних світлих відтінків більшості будинків темний фасад є нестандартним, незвичайним.

  • Темні фарби відмінно поєднуються з іншими темними або світлішими відтінками. Власники будинків зможуть експериментувати, доповнюючи фасад усілякими елементами.

  • Темне тло – це завжди унікальна можливість створення, виділення більш контрастних фрагментів. Під такими фрагментами розглядають кути, віконні отвори, карнизи, колони та інше. В результаті будівля набуває необхідної багатогранності, рельєфності.

Крім того, темні кольори не брудняться, а пил і бруд практично не помітні на їхній поверхні. Тому представлені варіанти фарб та штукатурок вважаються ще й практичними.


Недоліки темних відтінків для фасадів

Незважаючи на велику кількість переваг, темні відтінки для фасадів мають також й певні недоліки, з якими варто ознайомитися.

Основний список актуальних мінусів:

  • Темний фасад відрізняється виразністю, але на таких поверхнях помітні будь-які дефекти, пошкодження.

  • Обираючи темні відтінки при фарбуванні фасадів, варто пам'ятати про те, що надалі при ремонтних роботах складно «перейти» з темного на світлі відтінки. Тому, якщо власник будинку передумає та захоче фасад у світлих відтінках, доведеться витратити багато часу та сил, щоб «перекрити» темний колір.

  • Темний колір фарби зменшує розміри будь-якої будівлі. Для деяких така властивість виступає як головний недолік.

  • Також до списку недоліків можна віднести швидке нагрівання темних фасадів. Незважаючи на те, що ця характеристика згадується у перевагах, її можна віднести до мінусів. Адже в літній період у таких будинках буде досить спекотно, особливо якщо площа будівлі незначна. Основа покрита темним кольором, влітку при попаданні сонячних променів може нагріватися до 70 градусів, що відповідно вимагає хорошої підготовки та використання виключно високоякісних матеріалів, що входять до системи утеплення.

  • Слід зауважити, що темні насичені кольори менш стійкі до впливу УФ-випромінювання. Не можна наносити темні кольори на великі площі стін, тим більше якщо поряд ростуть різні дерева та насадження, оскільки можна буде спостерігати ефект «тіні» на стінах.


Таким чином, темна фарба для фасадів має свої плюси та мінуси, ознайомившись із якими, кожен зможе прийняти власне рішення: варто чи не варто фарбувати фасад у темні відтінки.



4 перегляди0 коментарів
bottom of page